Brojčano prikazano...

33 OSI

i djece s poteškoćama u razvoju 

1 farma

2 udruge

15 volontera

i 20 srednjoškolaca

300 radionica

za korisnike

Projekt "Inkluzivna farma - Temelj samostalnog života "

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 7. travnja 2020. godine potpisala je ugovor za projekt Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života koji se provodi u partnerstvu s Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno zlato te Gradom Petrinjom.

 

 

Projekt Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života prijavljen je na poziv „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru“, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020, Europski socijalni fond.

PROVODITELJ: Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

VODITELJICA PROGRAMA: Ivana Šalić 

UGOVORNO TIJELO: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (PT 1); Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2)

VRIJEME PROVEDBE: 7. 4. 2020. – 7. 4. 2022.

VRIJEDNOST PROGRAMA: 1.490.540,00 kuna

CILJ PROJEKTA: Poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području Grada Petrinje.

 

ZNAČAJ/REZULTATI PROJEKTA:

• razvoj novih socijalnih usluga u zajednici

• opremanje Inkluzivne farme

• deinstitucionalizacija - korisnici programa poludnevnog boravka kroz radionice uzgoja povrća, bobičastog voća i aromatičnog bilja te domaćinstva poboljšat će kvalitetu života i socijalnu uključenost

 

Partneri „Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno zlato“ također su 7. travnja 2020. g. potpisali ugovor kojim započinje projekt Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva u vrijednosti od 1.420.392,00 kuna, prijavljen na isti natječaj.

Ova dva projekta, čiji je zajednički predznak Inkluzivna farma, provodit će se u malom, čarobnom selu pokraj Petrinje, Hrastovici. Zajedno čine sinergiju, povezuju prirodu i društvo, ruše barijere između zajednice i marginaliziranih članova našeg društva, čine ih vrijednim, a dugoročno, osvjetljuju im budućnost.

O projektu

Cilj projekta je poboljšati socio – ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom, djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području grada Petrinje.

17 osoba s invaliditetom sudjeluje u izobrazbi te će steći osobne kompetencije o uzgoju i branju povrća, voća i aromatičnog bilja kroz 180 radionica. Za 16 djece s teškoćama u razvoju periodično će se organizirati vrtne radionice u svrhu ranog osvještavanja o zdravoj  prehrani,  praćenja uzgoja i ubiranja plodova vlastitog rada. To je dodatnih 45 radionica. Također će se održati 82 radionice o preradi, obradi i pripremi uzgojenih plodova u svrhu jačanja osobnih kompetencija i unapređivanja životnih vještina osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kao preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u društvu i neovisan život. U projektu sudjeluju 33 osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, 40 članova njihovih obitelji, 2 stručnjaka i lokalni dionici. Organizirat će se psihosocijalna podrška za članove obitelji osoba s invaliditetom kao i 6 javnih manifestacija i kampanja na temu mogućnosti osoba s invaliditetom.

U projektne aktivnosti bit će uključeno 20ak srednjoškolaca koji će kroz obavljanje stručne prakse razvijati međusobnu integraciju i povezivanje s mladim osobama s invaliditetom i razvojnim teškoćama te još 15 volontera s približno 100 volonterskih sati godišnje. 

Izgradit će se plastenik s uzdignutim gredicama i sustavom za navodnjavanje,  potrebnom opremom,  alatima i materijalima te drvenu kućicu, ostavu. Radni prostor bit će maksimalno prolagođen osobama s invaliditetom (sanitarni čvor, staze). Nabavit će se kuhinja s pripadajućim kuhinjskim uređajima.

Znate li?

Proces inkluzije podrazumijeva uključivanje svakoga, bez obzira na teškoće i izazove s kojima se nosi, stvaranje uvjeta kako bi svako ljudsko biće postalo ravnopravan član svoje društvene zajednice i svjetske populacije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom SMŽ.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Hrastovica bb, 44250 Petrinja

Farma se nalazi u malom, čarobnom selu kraj Petrinje, Hrastovici. Selo je smješteno u podnožju Hrastovačke gore koja je popularno izletište planinara i ljubitelja očuvane prirode.

Partnerstvo

 
Zeleno zlato
Grad Petrinja

Kontakt

   Udruga osoba s invaliditetom SMŽ

   Email: info@uosismz.hr

  +385 44 719 482

   Jelene Babić 18 44250 Petrinja

   Javite nam se!

 

Offcanvas Menu